marți, 19 martie 2013

Dumineca Orbului de Cezar Petrescu


Romanul lui Cezar Petrescu, Dumineca Orbului, este povestea unei singure zile spusă din punctul de vedere a două destine care se întâlnesc din greşeală pe un peron din Bucureşti. Dacă la prima vedere este un roman de dragoste, acesta este de fapt romanul destinelor neîmplinite, orelor pierdute şi a dramelor fiecărui personaj.
Sergiu Miclăuş trebuie să împace în aceeaşi zi şi înmormântarea şi nunta prietenei Ginei. Neşansa face ca acesta să întârzie prea mult, iar iubirea să-i scape printre degete. Lumea Ginei este casa de păpuşi a lui tanti Catriona, dezordinea lăsată dimineaţa înainte de plecare, inocenţa şi lumina soarelui. Aici nimic rău nu poate pătrunde. Când Gina pleacă la nuntă fără Sergiu (care întârziase la întâlnire), tanti Catriona se hotărăşte să-l gonească pe tânăr, care atunci când ajunge la Gina acasă crede minciunile femeii şi pleacă fără să se întoarcă înapoi.
Dumineca Orbului se desfăşoară pe două paliere: viaţa lui Sergiu Miclăuş şi înmormântarea grandioasă a Sandei, mama vitregă a lui Sergiu, şi duminica Ginei care realizează că prietena care se căsătorea nu mai este cea pe care o cunoştea. Punctul culminant al romanului îl reprezintă ora 17:30 când Gina realizează că Sergiu nu mai vine şi pleacă singură la nuntă şi câteva ore mai târziu când Sergiu renunţă la viitorul promis în dimineaţa venirii sale la Bucureşti.
Duminica Orbului este ziua în care fiecare dintre personajele romanului nu văd, singurul care are această capacitate fiind orbul din colţul bisericii care se roagă pentru cei care l-au milostit. Sergiu Miclăuş nu vede ajutorul cerut de tatăl său, Gina se pierde în braţele unui fost iubit pentru a-l uita pe Sergiu, Tatileon încearcă să şteargă ultimii ani alături de Sanda, tanti Catriona nu izbuteşte să înţeleagă simţămintele sincere ale lui Sergiu şi ale Ginei. Nici chiar servitorul Matei nu o poate vedea pe nevasta pe care o caută de atâţia ani, care este nici mai mult, nici mai puţin decât femeia de casă a lui tanti Catriona. Astfel, fiecare dintre personaje îşi înfruntă destinul şi-şi alege o cale în funcţie de noroc. Dimineaţa următoare nu mai este importantă pentru economia romanului, tot ce contează acum este modul în care destinul fiecăruia este influenţat de alegerile greşite. Iar nerăbdarea şi timpul pierdut face ca în final să întrerupă o relaţie care nici nu a început.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu