luni, 25 martie 2013

"O zi" de David Nicholls


O zi. Ce semnicație poate avea o zi pentru un om? Niciuna, dar în același timp poate fi ceea ce îl definește. Într-o zi, o persoană poate să treaca prin foarte multe experiențe care determină destinul și menirea lui. Poate să regăsească un bun prieten, sau să se îndrăgostească de sufletul ei pereche, sau să aducă pe lume o altă ființă pe care o va iubi necodiționat de la primele secunde ale vieții ei… și totuși… o zi poate însemna răscrucea care s-a poziționat pe drumurile noastre, un obstacol de care nu putem trece cu usurință, iar acea zi va fi pentru totdeauna o zi în care ne vom aminti și vom fi conștienți cu aceeași intensitate de cele întâmplate. Doar o zi…
În doar o zi este suficient să cunoaștem viața lui Em și Dex, Dex și Em, personajele care au intrat fără să își ceară voie în sufletul meu pentru vecie.
Cartea “O zi” este printre cărtile mele favorite pe care o voi citi fiind bătrânică, tot cu aceeași pasiune cu care a fost răsfoită până la final de mâinile mele entuziasmate. 
Povestea ce se ruleaza în carte este, pot spune, o poveste clasică între doi prieteni, fată și băiat. Însă modul autorului de a contura aceste personaje, m-au făcut să mărturisesc că este o poveste complexă care mi-a adus atât lacrimi de fericire, cât și de durere. De ce? Ar face orice cititor să se simta aproape față de Emma și Dexter, un prieten comun de-a lor deoarece caracterele lor sunt atât de realiste, încât poți să simți cu ușurință că sunt prietenii tăi buni, sau chiar să te regăsești cu exactitate în unul dintre ei.
După cum spuneam, este vorba despre o prietenie atât de ciudată, între o fată și un băiat. Spun ciudată pentru că mulți ar fi declarat cu mâna pe inimă ca o astfel de prietenie între două persoane aproape total opuse, nu poate exista. De aceea consider faptul ca exact această diferență între personalitățile lor, i-a determinat să se înțeleagă atât de bine și să se ajute reciproc, găsind putere unul în fiecare, completându-se reciproc pentru a reuși să parcurga cu pași îndrăzneți în lumea care îi așteaptă.

15 iulie 1988 este ziua în care Emma și Dexter se întâlnesc în noaptea de după absolvirea  universității. Fără să își dea seama, această dată va însemna totul pentru ei deoarece astfel sunt povestite peripețiile prin care vor trece împreună: speranțe  și oportunități ratate, zâmbete și lacrimi, certuri și împăcări, succese și eșecuri; toate acestea fiind dezvăluite prin frânturi de viață surprinse în aceeași zi de 15 iulie.
Din aceea noapte a anului 1988, amândoi merg pe drumurile lor în viață, însă nu încetează niciodată să vorbească. În timp ce Emma are planuri mărețe ce nu cuprinde doar persoana însăși ci și o mică parte din lume, Dexter caută cât mai multe oportunități de a se distra, simțind că doar așa lumea va fi a lui.
Dacă ar fi să reprezint printr-un grafic viața celor doi prieteni, împreună cu linia de viață a Emmei și cea a lui  Dexter, mișcându-se  cu scopul de a arăta performanța atât pe plan profesional cât și sentimental pe parcursul vieții, ați observa că cele două linii intotdeauna par paralele, aproape niciodata întâlnindu-se…  aproape:).
Cum reușesc să aibă o relație atât de strânsă, fiind atât de diferiți? Ce se întâmplă când în cele din urmă ating apogeul prieteniei adevărate? Va crește prietenia lor, transformându-se în ceva mai mult sau vor lăsa lucrurile să meargă în linie dreaptă? Ce consecințe vor avea alegerile fiecăruia asupra vieții și prieteniei lor? Veți afla în fiecare dată de 15 iulie, pe parcursul a douăzeci de ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu